Fortsätt "jobba"​ och ge din hjärna tid för återhämtning - 7 sommartips

För många är tiden innan sommaren den mest intensiva och hektiska perioden på året, med mycket som ska färdigställas inför semester och mycket att förbereda inför hösten. Många försöker uppnå den eftertraktade work-life balance som många ser ut att ha sociala medier och flöden. Det är ofta en myt och en fasad vi ser. Nyckeln, anser vi, är istället att aktivt skapa kontroll och överblick i arbetet för att hitta det mentala utrymme som behövs för återhämtning och för att gå på semester med en bra känsla. Här följer sju tips för hur du stannar upp, skapar kontroll och ger din hjärna den återhämtning den behöver i sommar.

För många av oss är de sista veckorna innan semestern en riktigt hektisk period, både privat och på jobbet. Mycket ska färdigställas, uppgiftslistan är lång och kalendern fullbokad. På den privata sidan är det skolavslutningar, korta veckor och mer än vanligt som ska planeras och bli klart. Under denna hektiska period är risken stor att vi springer in i semestern med en känsla av att vi inte hunnit bli klara med allt och att det finns massor med saker som behöver fixas inför hösten.

Myten om work-life balance 

Det talas mycket om att vi ska uppnå en ”work-life balance”, framför allt under sommaren då många har en förväntan om att vi ska kunna koppla bort från jobbet helt under ledigheten. Absolut delar vi upp mycket av vår tillvaro i tid vi spenderar på jobbet och tid för det privata men samtidigt är work-life balance lite av en myt som ibland ställer till med problem - våra hjärnor delar inte upp tiden exakt på det sättet. Den bär med sig associationer som pågår för fullt och som faktiskt inte går att stänga av. Därför är det viktigt att vi hittar metoder för återhämtning som är anpassade till hjärnans förutsättningar.

Kontroll och överblick istället för balans

Fokusera på att skapa kontroll och överblick över ditt arbete under sommaren, och gå på semester väl förberedd inför hösten, istället för att försöka uppnå work-life balance. Många av oss arbetar idag i roller där vi till stor del hämtar motivation inifrån. Vårt arbete ger oss en massa möjligheter att vara kreativa, samarbeta med andra och utvecklas genom förändring. Samtidigt har vi såklart även tråkiga arbetsuppgifter som bara måste göras – uppgifter som är pressande, som vi agerar reaktivt på och som kanske gör oss stressade. Istället för att tänka att du ska ”stänga av jobb-hjärnan” under sommarsemestern, vilket inte går, bör du innan du tar ledigt försöka skapa kontroll och överblick kring det ”jobbiga” arbetet. På så sätt kan du uppnå den där åtråvärda återhämtningen som behövs.

Klura på det spännande

Uppnår du kontroll över de där tråkiga, reaktiva delarna av ditt arbete så kan du under ledigheten ägna den tid då hjärnan i vanliga fall söker sig till jobbet åt något positivt istället. Om du för dig själv tydliggör vad som kommer att bli spännande och vad du ser fram emot inför hösten kan du faktiskt tillåta din hjärna att klura på det även när du kopplar av. När du kommer tillbaka i höst kommer du då kunna uppleva en känsla av kontroll och överblick, och att du går in i den nya arbetsperioden med en bra känsla.

Happy volunteer family putting their hands together on a sunny day

Sju sommartips

Här följer sju enkla tips för hur du ger din hjärna återhämtning i sommar.

Tips 1 : Skapa en to-do-lista med uppgifter som behöver bli klara innan semestern

Gör en lista över det som verkligen måste bli klart inför sommaren, och se till att prioritera hårt när du skapar den. Bryt sedan ner dessa uppgifter så konkreta to-do’s som möjligt och planera in arbetet i kalendern så du kan känna dig trygg med att allt kan bli gjort. Se till att gör klart allt även om du behöver arbeta några extra timmar - värdet av att vara klar är högre än det av att bli klar i tid.

Tips 2: Skriv ner vad som ger dig energi och det du ser fram emot inför hösten redan nu

Vad kommer att bli mest spännande att arbeta med inför hösten? Vad ser du fram emot som mest? Gör en lista över det som ger dig energi och som hjälper dig att utvecklas. Fråga dig även vad du kommer få bidra med som är meningsfullt i höst. Skriv ner detta med tydliga rubriker i din att-göra struktur. Då börjar din hjärna börja bearbeta lösningar och idéer som du sedan kan sätta igång med när det passar dig. Kom ihåg att ha anteckningsmöjligheter nära till hands.

Tips 3: Var tydlig med förväntningarna på din tillgänglighet under semestern

Aktivera autosvar i mailen när du går på semester. Skriv att du inte läser mail under semestern men nås via telefon vid akuta ärenden, eller att du endast checkar av mailen sporadiskt under ledigheten. Det sänker förväntningarna på din tillgänglighet bland dem som försöker nå dig och du slipper oroa dig för att missa viktiga ärenden som kan tänkas dyka upp under din semester. Stäng även av mailen på mobilen om du riskerar att hålla koll på jobbrelaterade ärenden där ändå.

Tips 4: Detoxa från snabb stimulans och sociala medier

Fastnar du lätt i sociala medier i hängmattan eller på badstranden? Bestäm hur ofta du tycker det är rimligt att konsumera andras upplevelser kontra att vara närvarande i dina egna. Lägg undan telefonen under längre stunder och ta tillfället i akt att detoxa från snabb stimulans och låt hjärnans djupare reflektioner komma till dig - det finns mycket klokt som väntar i dina undermedvetna tankar.

Closeup of paintbrush in woman hands mixing paints on palette

Tips 5: Planera in aktiviteter som du mår bra av

Planera in aktiviteter som du mår bra av, som att sova, träna, träffa vänner (eller arbetskamrater) som får dig att skratta, läsa en bok, titta på en bra film, bada, promenera eller starta ett hemmaprojekt. Då aktiverar du nätverk i hjärnan som ökar din kreativitet. Men kom ihåg att bibehålla balans - för många blir sommaren lätt en stor ansträngning i logistik och social överdos. Du behöver tid för dig själv också.

Tips 6: Få en mjukstart i höst genom att komma tillbaka från semestern mitt i veckan

Planera din semester så att du är tillbaka på jobbet igen mitt i en arbetsvecka, gärna utan att berätta för dina kollegor.. På så sätt kan du få lite av en mjukstart på hösten och undvika rivstarten. Avsätt även tid för att efter semestern starta upp med en ordentlig revidering – då får du en bra start på hösten.

Tips 7: Bryt av arbetsdagarna med pauser och tid för djupfokus

När det börjar bli dags att dra igång jobbhösten - glöm inte att bryta upp arbetsdagarna med pauser, frisk luft, rörelse och djupfokuspass. Hjärnan jobbar bäst i dynamik - inte som en maskin.

Trevlig sommar önskar vi på iManagement! ☀️

Prenumerera på vår blogg