Jobba på semestern?

: 4 min

Det börjar närma sig upploppet inför semestern för de flesta av oss, och detta i en tid när allt fler stressar ihjäl sig för att uppnå den ökända och mytomspunna "work-life balance". Tar vi verkligen semester ordentligt? Går det att "stänga av" nuförtiden?

Vissa jobbtankar kanske du inte ens vill stänga av? Det där favoritprojektet du skulle lägga all din tid på om du bara hade möjlighet. Den där knepiga men faktiskt rätt roliga strategiska frågan som är kul att plocka fram och bena ut på en servett på din favoritrestaurang. För många av oss är sommaren ett ypperligt tillfälle för djup reflektion och idéskapande. Gör plats för dessa utan att skämmas men - stäng av det övriga bruset.

Vad vidtar du för åtgärder för att se till att din semester inte invaderas av den del av ditt jobb du verkligen vill stänga av? Här kommer några strategier/tips för att kunna njuta ordentligt av semestern.

 Inför semestern:

  • Aktivera ditt autosvar i samma stund som du hanterar mailen för sista gången så att ingen hamnar i limbo mellan att du jobbar sista dagen och officiellt går på semester.
  • Skriv inget luddigt autosvar om "begränsad tillgång till mailen" eller "hanterar mailen sporadiskt" - antingen släpper du mailen helt eller så är du tydlig med din tillgänglighet (mer om detta nedan). Här lite inspiration från en av våra deltagare:
No alt text provided for this image
  • Bland det sista du gör inför semestern är att samla ihop och gå igenom alla uppgifter, bevakningar, projekt osv. Ni som redan är bekanta med vår Workflow-metodik - prioritera din veckorevidering, den är aldrig mer värdefull än precis inför semestern!

 Under semestern:

  • Om du inte har möjlighet att (eller vill) vara helt nedkopplad från jobbet under semestern, begränsa användandet tydligt, både för dig själv och för andra. Skriv t ex i ditt autosvar att du kommer hantera det mer brådskande mån eller tis varje vecka, resten av tiden håller du dig undan inkorgen. Eller hänvisa akuta ärenden till din telefon.
  • Om ni är flera, kan ni gå ihop några stycken och dela upp ansvaret att vara kontaktperson en vecka var eller liknande?
  • Se till att du har möjlighet att skriva upp en bra idé när den kommer till dig, goda idéer ska vi vara rädda om.

 Efter semestern:

  • Kom inte tillbaka en måndag. Torsdag eller fredag är mycket bättre för att göra en behaglig mjukstart.
  • Håll din återkomst lite "halvhemlig". Ditt autosvar ska vara aktivt minst en dag efter att du är tillbaka. Det ger dig tid att komma in i sammanhangen och jobba undan lite back-log.
  • Påbörja precis som du avslutade - med en veckorevidering. Med tanke på att du varit borta och säkerligen har en massa inkorgar att tömma - sätt av minst tre timmar för en ordentlig veckorevidering - ingen vet att du är tillbaka i alla fall så njut av egentiden!
  • Även om du inte basunerar ut när du är tillbaka, planera gärna in en lunch eller liknande med en kollega så du inte sitter hela dagen själv helt utan planerade möten med andra, det brukar kännas lite tråkigt.

Har du fler tips som fungerat väl för dig?

Prenumerera på vår blogg